Hypothyroidisme

/Hypothyroidisme

Hypothyroidisme

Hypothyroidisme er en tilstand, der kan opstå hvis skjoldbruskkirtlen ikke producerer tilstrækkelige mængder eller varianter af hormoner. Uden disse hormoner vil kroppen ikke kunne fungere optimalt og i mange tilfælde vil kroppens funktioner gradvist ophøre med at fungere.

Symptomer på hypothyroidisme

Symptomerne på hypothyroidisme har en tendens til at foværres efterhånden som den underliggende sygdom skrider frem. Typiske symptomer på hypothyroidisme er:

Træthed
Depresssion
Døsighed
Tør hud
Muskelkramper
Tendens til at fryse
Forringet koncentrationsevne m.fl.

Læs evt. mere om symptomerne på hypothyroidisme i denne pdf

Årsager til hypothyroidisme

Der findes mange forskellige sygdomme og tilstande, der kan resultere i hypothyroidisme. Mangel på jod er en af de hyppigste årsager til hypothyroidisme. Sygdommen kretinisme er en anden hyppig årsag til hypothyroidisme, som dog også kan udløses af jodmangel.

Blandt andre årsager til hypothyroidisme kan følgende nævnes:

Visse typer medicin
Hashimoto’s sygdom
Lymfocytisk thyroidtis
Beskadigelse eller ødelæggelse af skjoldbruskkirtlen (f.eks. ved skader, operation eller eksponering for stråling)

Forekomst af hypothyroidisme

Omtrent 3-4% af alle danskere lider af hypothyroidisme. Ligesom med mange af de andre sygdomme der relaterer til skjoldbruskkirtlen, har kvinder en meget kraftigere tendens til at få hypothyroidisme end mænd.

Hypothyroidisme opstår imidlertid ikke kun hos mennesker – især hunde rammes ofte (sammenlignet med andre hsudyr). Resultatet af hypothyroidisme hos husdyr såvel som mennesker er, at stofskiftet nedsættes.